Flueliner

Viser 1–24 af 56 resultater

Flueliner

Når man skal ud at fluefiske er det allervigtigste at finde en flueline som passer til netop dig og din kastestil, og den fiskesituation som fluelinen skal bruges til.
Der findes et utal af typer af flueliner og forfang, og vi vil her dække de overordnede kategorier.
De fire overordnede flueline kategorier er:
WF flueliner, skydehoveder, skydeliner og forfang. Hertil kommer også bagline.

I vores optik er fluelinen og forfanget det allervigtigste i et flue setup. Om man så har den dyreste fineste nye stang på markedet, så vil den ikke kaste godt og give den oplevelse man ellers kan forvente, med et forkert valg af flueline hertil. Fluelinen er grundessensen i ethvert fluesæt, og det er vigtigt at vide at en flueline ikke kun er en flueline, men at de alle er lavet til forskellige formål. Forvirringen kan ofte opstå når man skal finde ud af hvilken flueline man skal bruge til hvilket formål, og hvorfor for eksempel at 2 flueliner lavet til kystfiskeri, fra forskellige mærker, kan noget forskelligt og ikke koster det samme.

Vi har i butikken valgt nogle af de mærker som vi mener egner sig allerbedst til det fluefiskeri vi dyrker i norden.
Derfor finder du i Odense Jagt & Fritid et stort udvalg af flueliner fra Rio og Guideline.
Fælles for Rio og Guideline er at de laver flueliner i særklasse, og at begge er meget anerkendte mærker, med et perfekt udvalg af flueliner til det fiskeri vi dyrker i Danmark og resten af norden.

Hvad gør at en flueline kan kastes ud med en fluestang?

Flueliner er ret fascinerende og endnu mere fascinerende er det at stå og se på en flueline som flyver smukt og elegant gennem luften.
Grunden til at en flueline kan bevæges i luften er den vægt som den er bygget med. Her tænkes ikke på den samlede vægt som linen består af, men den vægt som ligger forrest i linen – typisk indenfor de første 7-14 meter af fluelinen. Denne del af fluelinen med vægten forrest kaldes ofte for klumpen eller skydehovedet.

Som med en spinnestang der er angivet til at kaste med en given vægt er tilfældet det samme med en fluestang. Er stangen for eksempel bygget til at kaste med 16 gram, så skal man finde en flueline/skydehoved som har en klump vægt på 16 gram.

Flueliner er typisk mellem 24-32 meter lange i fuld længde, og den del som ikke er klumpen kaldes for runninglinen. Runninglinen er den tynde del af fluelinen som har til formål at være så tynd at klumpen har kræfterne til at trække den med sig ud i kastet, så man dermed kan opnå lange ubesværede kast.
Vi vil komme yderligere ind på de forskellige slags klumper/skydehoveder og runningliner som et skydehoved setup består af.

Hvad betyder og gør de forskellige typer af flueliner?

Som nævnt i afsnittet oppe over, findes der flere forskellige typer af flueliner. Hver flueline har hvert sit formål og derfor skifter fluefiskere ofte flueline afhængig af typen af fiskeri.

Vi vil her forklare forskellen på de forskellige flueliner og hvad de kan bruges til.

WF flueline
WF står for Weight Forward hvilket betyder at vægten på linen er placeret forrest. Dette giver flere fordele såsom lange kast, at man kan kaste steder hvor der ikke er meget plads, samt at præsentationen af fluen til fisk indenfor meget kort afstand er en leg. WF flueliner er nemme at kaste med og wf linen giver en god kontrol over dit kast.

En wf flueline er en integreret line hvilket betyder at linen er i ét stykke uden samlinger mellem klumpen og runninglinen, som er tilfældet med et skydehoved setup som er en modificeret wf line.

En wf flueline er det oplagte valg til tørflue og nymfe fiskeri hvor præsentation er altafgørende, til folk på kysten som ikke er til skydehoved setup med samlinger mellem skydehoved og runningline, og til nybegyndere da en wf flueline er meget nem at kaste med og at holde på, samt at man undgår samlingen fra skydehovedet/runningline i øjerne.

En wf line er coated, hvilket betyder at den består af en kerne som giver linens styrke (ofte spundet line) og uden på kernen sidder coatingen som er et lag plastik som gør at linen kan tilføjes vægt, kan tilføjes forskellige synkende densiteter samt man kan gøre den hårdere eller blødere på udvalgte områder.

Skydehoved
Et skydehoved er en flueline som udelukkende består af klumpen (vægten). Linen har ingen runningline bag sig. Derfor skal en runningline tilføjes for at have et komplet setup.

Et skydehoved setup er et modificeret WF system, da det i bund og grund består af det samme som en wf line – nemlig en klump (vægt) og en runningline som er den tynde del der trækkes med ud.

Der kan være flere fordele ved et skydehoved setup frem for en wf line.
Først og fremmest kan man vælge at fiske med en monofil skydeline fremfor for en coated runningline. Den monofile skydeline er en meget tynd og glat monofil (nylon) line som har utroligt lidt friktion i stangens øjer når man kaster. Dette gør at de ekstra lange kast ofte er nemmere at opnå end med en coated runningline, som grundet coatingen, er tykkere. Mange kystfluefiskere sværger til en monofil skydeline da man meget let får lange kast uden at bruge mange kræfter.

Det næste har man mulighed for at tilpasse sit fiskeri med forskellige skydehoveder uden at skulle tage al runningline af hjulet. Da runningline og skydehoved sættes sammen med en samling (ofte en løkke til løkke samling) kan man nemt udskifte skydehovedet fra for eksempel et flydende til et hurtigt synkende skydehoved, eller fra et standard længde skydehoved til et ultrakort skydehoved hvis man pludselig fisker et sted hvor der nærmest ingen plads er til at kaste med det længere skydehoved.
Ønsker man et skydehoved system som føles og kaster som en wf flueline anbefaler vi at bruge en coated runningline, da det (udover samlingen) dybest set er en wf line som man kan justere.

Skydeline
Skydeliner, også kaldet for runningline, består af 2 slags runningliner. En coated runningline som flyder, og en monofil (nylon) runningline som oftest synker.

Som nævnt i kapitlet om skydehoveder er der forskelle på disse 2 liner, og grundlæggende kan man sige at med en coated runningline har man mere greb, mere kontrol og mere føling, men med en monofil skydeline opnår man meget ubesværet lange kast. Man skal dog være opmærksom på at den monofile skydeline er ret glat at holde på fremfor en coated, samt at den synker. Så bruges den på kysten er en linekurv så godt som et must for at linen ikke synker i vandet, og vikler sig ind i tang og andet.

En monofil skydeline har mere hukommelse end en coated (dvs at den tager form efter hjulet). Et trick der afhjælper dette super godt er at ligge spolen fra fluehjulet med skydelinen på (uden skydehovedet) i en dyb tallerken med koldt vand natten over inden næste dags fisketur. Dette gør at monofil linen suger vandet til sig og dermed bliver utroligt blød og stortset kludder fri/krølle fri selv efter en hel dag på kysten. Dette kan også gøres en halv time inden afrejse ved at ligge spole med skydelinen i kogende vand indtil at man skal afsted.

Både coatede og monofile runningliner findes i i flere tykkelser, og vi vil her komme med en guide til valg af tykkelse.

Enhånds fluestænger:
Coatede runningliner i tykkelse 0,26 – 0,28 passer til klasse 5-7.
Coatede runningliner i tykkelse 0,28 – 0,32 passer til klasse 7-9.
Monofil runningline i tykkelse 25 lbs passer til klasse 5-6.
Monofil runningline i tykkelse 35 lbs passer til klasse 7-9.

Tohånds fluestænger:
Coatede runningliner i tykkelse 0,31 – 0,37 passer til klasse 6-8.
Coatede runningliner i tykkelse 0,37 – 0,42 passer til klasse 9-11.
Monofil runningline i tykkelse 35 lbs passer til klasse 6-7.
Monofil runningline i tykkelse 42 lbs passer til klasse 7-9.
Monofil runningline i tykkelse 50 lbs passer til klasse 9-11.

Flueline densiteter

WF flueliner og skydehoveder findes i mange densiteter. En densitet betyder om linen flyder eller hvor hurtigt at linen synker.
Densiteterne beskrives således:

Densitet              Inch per second     Cm per second

Flydende 0 ips 0 cm per second
Hover 0.25 ips 0,63 cm per second
Slow Intermediate 0,5 ips 1,25 cm per second 
Sink 1 1,0 ips 2,54 cm per second
Fast intermediate 1,5 ips 3,8 cm per second
Sink 2 2 ips 5,1 cm per second
Sink 3 3 ips 7,6 cm per second
Sink 4 4 ips 10,2 cm per second
Sink 5 5 ips 12,5 cm per second
Sink 6 6 ips 15,2 cm per second
Sink 7 7 ips 17,8 cm per second

Bagline
Af mange kaldet backing, er en supplerende line til hjulet, som ikke har noget at gøre med kastet, men som er en meget vigtig del af setuppet, hvis man fisker på store fisk som kan tage lange udløb. Samtidigt fylder baglinen spolen ud hvilket gør at selve fluelinen, som sidder ovenpå baglinen, får minimal “hukommelse” som er en slags form som flueliner kan tage efter den form det har siddet på.

Hukommelse gør at fluelinen krøller og dermed er svær at holde på, fiske med og at kaste langt med.
Bagline er meget stærke tynde spundne liner, der kan holde til flere kilo end forfanget. Dette for at det ikke er baglinen der sprænger, så man dermed mister hele fluelinen, hvis en fisk tager et meget langt udløb.

Til et typisk fluehjul til fiskeri efter havørred, bækørred, regnbueørred og gedde vil 50-100 meter bagline være tilpas. Fisker man derimod laks eller måske endda tropisk fiskeri vil 150 meter ofte være minimum og mange fisker med helt op til 300 meter.

Flueforfang

Hvad mange ikke er klar over er at forfanget formentligt er det allervigtigste i hele flue setuppet. Heldigvis er det også det billigste.
Fluelinen kaster og strækker sig ikke godt hvis ikke det rigtige forfang er monteret, og fluestangen kaster ikke godt hvis fluelinen ikke er optimalt sammensat og dermed går det hele tilbage til forfanget. Men først og fremmest er forfangets fornemmeste opgave at det ikke skal kunne ses af fisken, for derved at få hugget.

Forfanget er enormt vigtigt og det er vigtigt at vide hvordan de forskellige forfang opfører sig.
Først og fremmest bør et flueforfang være taperet. Det vil sige at det er tykkest i den ende der monteres i fluelinen, mens det gradvist bliver tyndere og tyndere ud mod fluen. Det er denne tapering der viderebringer energi fra stangen ud i fluelinen og videre ud i forfanget – helt ud til fluen. Hvis man tænker over det så er det hele taperet: fluestangen er taperet, fluelinen er taperet og forfanget er taperet, og uden alle disse taperinger vil man ikke kunne udføre gode brugbare fluekast da fluelinen ville kollapse i kastet inden det når ud i forfanget og videre til fluen.

De 3 typer af taperede forfang som oftest bruges er taperede nylon forfang, taperede fluorocarbon forfang og Polyleaders/Versileaders som er taperede nylon forfang der er dækket med en coating som på en flueline. Dette gør at de kan flyde og synke super hurtigt.

Det taperede nylon forfang er det eneste rigtige valg hvis man fisker med tørflue, som er fluer der flyder på overfladen. Massefylden er kun en fjerdedel af fluorocarbon. Dette betyder at nylon kan flyde (især hvis det behandles med et flydemiddel) og at fluorocarbon synker. Nylon forfang er også fremragende hvis man fisker med fluer som fisker tæt på overfladen. De gør så yderst gældende på lavvandede områder på kysten, i put and take, samt med små vådfluer i åen efter bækørreder eller laks.
Nylon er et meget blødt materiale og er godt til fine præsentationer af fluen da det lander pænt.

Det taperede fluorocarbon forfang er for mange kystfluefiskere deres go-to forfang.
Pga massefylden synker det hurtigere ned gennem vandet end nylon, og er især godt til fluer der skal fiskes hurtigt i den samme dybde, og hvis der er bølger som forfanget skal bryde igennem for at komme ned til fiskene.
Fluorocardon er et hårdere og stivere materiale end nylon og derfor vil det også have nemmere ved at bære fluer igennem hård vind og stadig kunne strække sig.

Polyleaders/Versileaders er taperede nylon forfang der er blevet belagt med en coating som på en flueline.
Fordelen ved disse er at man lynhurtigt kan tilpasse sig fiske situationen ved for eksempel at skifte fra et flydende forfang til et meget hurtigt synkende forfang. Disse vejer også lidt mere end almindelige nylon/fluorocarbon forfang, så føler du at din flueline lige er en anelse for let til din stang, så kan disse forfang ofte give lige det sidste for at det føles som det skal.

Til alle 3 typer af taperede forfang skal bruges en spids – også kaldet tippet.
Dette er i bund og grund et stykke nylon eller fluorocarbon som sættes på det taperede forfang i en given tykkelse. Denne spids er til at binde fluen i, og dermed have et stykke line man kan klippe i uden at ødelægge taperingen på det taperede forfang. En spids vil ofte være  mellem 0,50 – 1,5 meter i længden afhængigt af fluens størrelse og vindens hastighed. Jo større flue og jo mere vind jo kortere tippet.
Når spidsen efter noget tid er klippet ned pga flueskift eller skiftende vejrforhold, udskiftes denne blot med en ny spids som passer til situationen.

Hvilken flueline skal jeg vælge som nybegynder?

Dette er et spørgsmål vi ofte hører, og vores svar til en nybegynder vil være en WF flueline.

Nemheden ved en WF flueline gør at den er oplagt at begynde med. Da man som begynder først skal til at lære kastet vil det ofte være korte kast man kan lave i starten, og da er det dejligt at der på en WF flueline ingen samlinger er mellem skydehoved og skydeline som kan sætte sig i stangens øjer i kastet. Derudover er WF linens runningline som udgangspunkt tykkere end på en løs runningline. Dette gør at man som uerfaren fluekaster har nemmere ved at holde på fluelinen uden at tabe den, og at mærke bevægelserne.

Man må heller ikke tage fejl at den distance man kan opnå med WF flueliner, selvom man måske har læst om den ekstra distance ved monofile skydeliner. Mange WF flueliner er opbygget som et skydehoved system, med en smule tyndere runningline og et mere aggressivt skydehoved som kan kaste utroligt langt. Et eksempel på en sådan WF flueline er Rio “Premier Coastal Seatrout WF” og Guidelines “Coastal Evolve WF”. Dette er 2 liner som er bygget til meget lange kast på kysten, og er de 2 flueliner vi sælger flest af til både begyndere og erfarne kystfluefiskere.

God rådgivning og hurtig levering

Vi har nogle af de mest, hvis ikke MEST kompetente medarbejdere i vores butik i Odense SV. Derfor er du sikker på altid at få god rådgivning, for vi ved godt at flueliner kan være svære at finde rundt i. Men vi vil prøve at gøre det let spiseligt for dig, så du får netop den flueline der passer til dit behov.

Derudover bestræber vi os på at levere din flueline hurtigt.
Derfor har vi 1-3 hverdages levering og fri fragt over 499,-.

Så tøv ikke med at hive fat i os, vi hjælper dig gerne med valget af flueline og alt hvad der følger med af spørgsmål.