Levende/Frosne Agn

Viser alle 5 resultater

Vi bestrÌber os pü at have friske børsteorm, regnorm og tigerorm med flere pü lager!

….men hvis du ved at du skal bruge orm, og specielt hvis du skal bruge mange så ring og bestil dem i god tid. Vi sender ikke ormene, men du kan afhente dem hos os – lige midt på Fyn og kun 2 minutter fra afkørsel 52 Odense SV. Når du henter dine agn får du selvfølgelig lidt tips til opbevaring af levende agn så de holder sig friske længst muligt.

Du kan også bestille hvide og røde mider, samt små og store melorm – vi har typisk én uges leveringstid på disse.

BØRSTEORM

Børsteorm findes i adskillige varianter og kan findes helt inde ved stranden og ned til mere end 100 meters dybde. De største underarter kan blive op til 50 cm. lange. Børsteormen har sit navn på grund af de udvækster ”børster” som alle børsteormene har på begge sider af deres lange og meget smidige krop. I modsætning til de fleste andre arter af orm har børsteormen kæber som den kan krænge ud når den skal æde. Hos de store arter af børsteorm kan disse blive så kraftige at børsteormen nemt kan bide igennem menneskehud – og nogle arter af børsteorm lever som deciderede rovdyr, der svømmer rund i vandet og fanger deres bytte..

Børsteormen lever de første ür af dens liv nedgravet i sand. I dens 3 leveür danner den kønsceller og i den proces nedbrydes en stor del af børsteormens vÌv. Nür kønscellerne er klar gyder den og herefter dør den. Nür børsteormene gyder i det tidligere forür siger man at de svÌrmer og mÌngderne af børsteorm kan vÌre helt abnorme.

MÌngder af døde børsteorm i strandkanten har flere gange medført henvendelser til forureningsberedskabet i Danmark og der kan vÌre mere en 1000 børsteorm pü en kvadratmeter.

Børsteormen er en fantastisk agn til büde torsk, havørred og fladfisk, som f.eks. rødspÌtte, skrubbe, ising og tunge.

De børsteorm der fiskes med er af de mindre arter så du behøver ikke være urolig for bidmærker i fingrene 🙂

Vi forsøger altid at have friske børsteorm pü lager.

Vi har også frysetørrede børsteorm på lager – disse er fantastiske uden for sæsonen.

Børsteorm kan – hvis de opbevares rigtigt – holde sig friske temmelig længe. Indpakket i tørt avispapir holder de 4-5 dage i køleskabet og dette kan forlænges væsentligt hvis opbevaringen forbedres. Det er vigtigt at børsteormene tilses hver dag. Døde orm skal fjernes hurtigst muligt da de kan revne når de dør. Da børsteormens blod er giftigt (ikke for mennesker) kan en død orm ødelægge de andre orm. Hvis du opbevarer dem i avispapir skal avispapiret være tørt – så skift det hvis det ser fugtigt ud.

Frysetørrede børsteorm kan holde i utroligt lang tid

SANDORM

Sandormen er en 15-20 cm. lang ledorm og den hører til i familien af havbørsteorme. Den lever i sandbunden pü lavvandede omrüder og findes i hele Danmark. Sandormen bor i et u-formet rør i sandet og du kan nemt finde dens gang ved at kigge efter dens ringformede eller kringlede sandlignende afføring som ligger ovenpü sandbunden. Sandormen spiser sand og filtrerer dette for organisk materiale og plankton, som den lever af. Sandormen bliver kønsmodne nür de er to ür. Herefter gyder de i oktober müned hvorefter de fleste dør.

Det er ikke ualmindeligt i gode omrĂĽder at der kan vĂŚre op til 40 sandorm pr. kvadratmeter. I vadehavet som har de optimale forhold for sandorm kan der vĂŚre helt op til 70 sandorm pr. kvadratmeter.

Sandorm skal bestilles ca. Ên uge før de skal bruges.

Sandorm kan holde sig friske i 4-5 dage i køleskabet hvis de er indpakket i tørt avispapir. Det er vigtigt at sandormene tilses hver dag. Døde orm skal fjernes hurtigst muligt da de kan revne når de dør og deres saft kan ødelægge de andre orm. Hvis du opbevarer dem i avispapir skal avispapiret være tørt – så skift det hvis det ser fugtigt ud.

Du kan ogsü opbevare dine sandorm i en fladbundet plastikkasse. LÌg sandormene i bunden af denne og hÌld friskt havvand i kassen indtil sandormene er halvt dÌkket. Sandormene skal kunne trÌkke büde ren luft og havvand pü samme tid. Hvis du opbevarer ormene pü denne müde og i øvrigt skifter vandet mindst hver anden dag kan de overleve i op til en müned.

Vær opmærksom på at vandet og ormene skal have samme temperatur når du skifter vandet. For store temperaturforskelle vil dræbe dine sandorm. Du kan derfor med fordel have en dunk frisk havvand og din ormkasse i det samme køleskab – så er temperaturproblemerne løst og dine sandorm vil kunne leve længere.

REGNORM

Regnorm er egentligt ikke en art – det er en familie i rækken af ledorme og der er mange slags. Alle kender dem fra god jord i haven og har du den rigtige jord er det nemt at grave en håndfuld. Regnorme har ingen øjne, men de kan skelne mellem lys og mørke. De har heller ikke lunger så deres iltforbrug optages igennem huden.

BÌltet pü regnormen viser om ormen er kønsmoden.

Regnormen er nok en af de ĂŚldste agn, der findes og nĂŚsten alle, der har fisket har pĂĽ et tidspunkt sat en tyk regnorm pĂĽ en krog og fanget en aborre.

Regnormen kan bruges til næsten alt fiskeri i ferskvand – de overlever ikke ret lang tid i saltvand. De er rimeligt lette at opbevare. De kan leve længe i en god stor spand som står mørk og køligt. Fyld spanden med en god blanding af fugtig jord, græs og blade. Spanden må ikke få for meget varme og den må ikke stå i frost – begge dele vil slå regnormene ihjel! Sørg ligeledes for at jorden er let fugtig.

Vi bestrĂŚber os pĂĽ altid at have friske regnorm pĂĽ lager.

TIGERORM

Tigerorm er i familie med regnormen, men den er mindre og meget mere sprĂŚlsk.

Som andre orm i regnormefamilien er den uhyre velegnet til fiskeri i ferskvand. Saltvand slår hurtigt ormene ihjel – så skal du til havet bør du overveje børsteorm eller sandorm.

Tigerorm er fantastisk agn til büde ørred, laks, aborrer og de fleste andre rovfisk, der lever i ferskvand. Tigerorm har en lang holdbarhed og hvis de opbevares korrekt kan de overleve i 4-6 uger. Opbevaringen skal foregü mørkt, køligt og fugtigt. Tigerorm kan ikke tüle høje temperaturer og heller ikke frost. Da tigerorm ikke har lunger, men ünder igennem huden har tigerorm brug for relativ høj fugtighed og for lang tid i tørre omgivelser slür tigerormen ihjel.

Vi forsøger altid at have friske tigerorm pü lager.

MIDER & MELORM

Mider og melorm er super gode agn i ferskvand og anvendes meget i Put & Take søer.

Både mider og melorm er lette at opbevare – de skal blot i en beholder og så i køleskabet. Hvis du har lidt tørt savsmuld vil dette forlænge levetiden.

Mider og melorm skal bestilles ca. Ên uge før de skal bruges.

FROSNE TOBIS

Tobis eller sandül som de ogsü kaldes er en familie under pigfinnefiskene. Der er flere arter af tobis som i udseende og levevis minder utroligt meget om hinanden. Tobis bliver typisk 15-20 cm. lange og de lever primÌrt af tanglopper. Tobisen er en bundfisk som graver sig ned i sandbunden, men fra forür til efterür svømmer den frit omkring.

Tobis er en meget vigtig del af fødegrundlaget for mange større fiskearter.

Frosne tobis kan vÌre en utroligt effektiv agn til büde fladfisk, havørred, bars og torsk.

Rovfiskene sluger tobis med hovedet først så krogen skal sidde i nærheden af tobisens hoved – større tobis kan eventuelt agnes med dobbelt krogsæt i et pennelrig. Tobis kan fiskes under flåd eller på bunden, men effektiviteten bliver meget større hvis Tobisen fiskes aktivt og spinnes ind over bunden. Frosne tobis kan gøres mere levende i vandet hvis tobisens rygsøjle fjernes med en skarp kniv.

Da tobisen er frossen er den nem at opbevare og holdbarheden er meget lang. Vi forsøger at have frosne tobis i fryseren i hele sÌsonen.