Indskydning af riffel

Indskydning

Dit våben skal indskydes og det er ligegyldigt om du går på jagt, skyder på bane eller blot for sjov med et luftgevær i haven – dit våben skal ramme, der hvor du sigter!

Indskydning af riflen og også efterfølgende kontrolskydning er dermed af afgørende betydning. Indskydningen af en baneriffel eller et luftgevær går i særdeleshed ud over dig og dine resultater. Der kan selvfølgelig være et sikkerhedsmæssigt aspekt, men generelt set er skaden på en bane langt mindre end på jagt. Inden enhver jagt, hvor der skydes til levende dyr, bør våben ind- og/eller kontrolskydes så jægeren er tryg ved og sikker på at våbnet rammer der hvor det er tiltænkt.

Vi indskyder masser af rifler for kunder hos Odense Jagt & Fritid, men sørg altid for at kontrollere indskydningen selv så du har 100% tillid til våbnet når du er på jagt eller til konkurrence.
Vi hjælper også gerne dig med at indskyde selv.

Vi anbefaler dog altid at du gør det selv.

I nedenstående afsnit finder du en kort vejledning til hvordan.

Den grove indskydning

Hvis dit sigtemiddel lige er blevet monteret og du ikke ved hvor det rammer er du nødt til at starte med en grov indskydning. Dette kan gøres på flere måder. Fælles for dem alle er at de er første trin i indskydningen af en riffel og at den grove indskydning altid skal følges af kontrolskydning og finjustering af sigtet.

Ved skydning

Den indledende grove indskydning foregår på korte afstande eller på store mål da du ellers risikerer ikke at have træfpunkt på skiven og dermed ikke et punkt at justere sigtet ud fra. Når sigtet er justeret så det rammer indenfor en A4 side kan du bevæge dig længere væk.

Hvis du ikke har mulighed for at skyde på korte afstande eller på store mål og din riffel slet ikke rammer skiven kan du flytte dit sigtepunkt og afgive skud mod højre, venstre, øverste og nederste del af skiven og så snart du har et træf klikke sigtet på plads ud fra dette.

Den grove indskydning giver ikke præcision, men sikrer at du rammer skiver så du kan se træfpunkter og dermed finjustere dit sigte efterfølgende!

Der findes to måder til dette hvor du slet ikke behøver at skyde - før du skal kontrollere og finjustere.

Kig riflen ud

Grov indskydning kan også gøres uden at skyde - du kan kigge riflen ud.

  1. Fjern bundstykket i riflen så du frit kan kigge igennem piben bagfra.
  2. Placer riflen vandret i en skydebænk som kan justeres i højden.
  3. Indstil skydebænk og juster på riflen indtil du ser centrum af skydeskiven midt i riffelpiben når du kigger igennem denne bagfra.
  4. Klik herefter dit sigte på plads i centrum af skydeskiven.
  5. Kontroller - uden at røre ved riflen - at centrum af skiven er midt i riffelpiben og midt i dit sigte.
  6. Afgiv kontrolskud til skiven.

Hvis du er tilfreds med resultatet kan du fortsætte med justeringen på almindelig vis - ellers må du justere igen.

Bore Sight

Bore sight er en laserpatron som fås i forskellige kalibre.

De produceres i forskellige mærker og kvaliteter og er generelt velegnede til den grove indskydning af et riffelsigte.


Kollimator

Hvis du har adgang til en kollimator kan du også bruge denne til den grove indskydning. En kollimator monteres i riffelpiben og kikkerten klikkes på plads ved hjælp af denne.

Kollimatorer findes i et utal af afskygninger - nogle er bedre og mere præcise end andre. De billige fås fra omkring 1.000 kroner.

Den fine indskydning

Så snart du har træfpunkt på skydeskiven kan du begynde finjusteringen af dit sigte. Finjusteringen af et sigte har flere faktorer hvoraf den første og vigtigste er dine evner som skytte.

Hvis dine skudgrupper ikke er tilstrækkeligt små kan det blive meget vanskeligt at indskyde et sigte præcist og i dette tilfælde bør det anbefales at du træner mere med dit våben. Det er svært at give et præcist svar hvad en tilfredsstillende skudgruppe er. Det afhænger først og fremmest af dine ønsker og krav til dig selv som skytte, men også af skudafstande, kaliber, våbnets egenspredning og meget andet.

Find ro!

Du skal kunne finde ro i din indskydning og helst have fjernet alle tænkelige fejlkilder - specielt de menneskelige. Det er vigtigt at huske på, at indskydning ikke handler om, hvor godt du kan skyde, men snarere om at tilpasse og justere et meget præcist stykke finmekanik. Find ro i din indskydning ved at benytte en stabil skydebænk eller sandsække og et fast og stabilt underlag.

Indskydningsbaner stiller normalt alt dette tilrådighed. Hvis du skyder andre steder så undgå at bruge sammenrullede tæpper, tasker, rygsække eller lignende som støtte. Våbnet skal kunne balancere af sig selv!

Sørg for at forskæftet og bagkolben hviler i deres respektive holdere i bænken. Det er vigtigt, at riflen ligger uforstyrret, og at piben ikke bliver påvirket på nogen måde.

Bemærk rembeslagene og sørg for, at de ikke ligger i gaflen på skydebænken, men foran den, så de ikke kolliderer med holderen under skydning.

Hvis riflen er placeret korrekt er dit ansvar reduceret til at sigte med riflen og trykke på aftrækkeren - du skal ikke presse på riflen, holde dens vægt eller forsøge at styre dens retning.

Skydebænken vil tage sig af dette for dig. Ved at lade riflen afgive skuddet og arbejde med rekylen på en naturlig måde, kan du opnå den ønskede ensartethed i skudafgivelsen og dermed få din kikkert justeret korrekt.

Kend din kikkert

Kikkerter og andre justerbare sigtemidler indstilles på forskellige måder så sørg for at kende din model. Justerbare sigter kan justeres langs to akser - vertikalt og horisontalt. Hvis din kikkert ikke er monteret helt vandret vil justering af sigtepunktet dermed blive yderst vanskeligt.

Det mest almindelige på europæiske kikkerter er at 1 klik flytter træfpunktet 1 cm. men der findes andre måleenheder og justeringsformer. Dette vil som oftest være angivet på sigtemidlet. Hvis dette ikke er tilfældet så findes oplysningerne typisk i manualen eller på producentens hjemmeside.

At det er træfpunktet der flyttes medfører at du skal dreje “omvendt” på sigtemidlet. Hvis du skyder 3 cm under dit sigtepunkt skal sigtemidlet klikkes 3 klik op.

Alt afhængigt af dine færdigheder bør du afgive 2-5 skud inden du justerer kikkerten. Når du justerer så gør det ud fra en gennemsnitsbetragtning af de træfpunkter du har.

Efter justeringen foretager du 2-5 kontrolskud så du er sikker på riflen rammer hvor du ønsker det.

Kontrolskud

De fleste riffelkyndige anbefaler altid at du efter indskydning tager 3-5 skud fra en jagtrelavnt skydeposition. I danmark er dette næsten altid over skydestok - så tag den med når du tager på riffelbanen.

1400m2 Jagt og Fritid

Vores 1400 m2 store butik i Odense SV har alt hvad du skal bruge hvad enten du går på jagt, fisker eller bare godt kan lide at være i og bruge naturen, men først og fremmest har vi tid til vores kunder – også selvom der ikke skal handles.

Så kig endelig forbi butikken – kaffen er varm 🙂

...og så ligger vi kun ét minut fra afkørsel 52.

Find butik