GEDDEFISKERI

Geddefiskeriet i Danmark

Fiskeriet efter gedder i Danmark er super sjovt og populariteten for geddefiskeri er stigende - og det er også god grund til!

Gedden er en af de største rovfisk i de danske farvande og kan veje op til 20 kilo og måle over en meter i længden.

Gedden lever primært i stillestående eller langsomt flydende vand, såsom søer, åer og kanaler, hvor den jager mindre fisk og andre byttedyr.

Geddefiskeri kan foregå året rundt, men nogle perioder er mere fordelagtige end andre. I foråret og efteråret, når vandtemperaturen er mellem 8 og 15 grader, er gedden særligt aktiv og jagtlysten, hvilket gør det til en god tid at fiske efter dem. Om sommeren er gedden ofte mere passiv og kan være mere vanskelige at fange.

Når man fisker efter gedder, bruger man typisk større og kraftigere fiskegrej end til andre fiskearter. Gedden kan være en stærk og sej fisk, som der kan tage lange udløb, og det er derfor vigtigt at have en stærk fiskestang og en kraftig line.

Der findes flere populære metoder til geddefiskeri, såsom aktivt fiskeri hvilket inkluderer spinnefiskeri med woblere, spinnere eller jerkbaits eller med fluestangen. Der findes også en mere passiv metode, som indebærer fiskeri med levende eller død agn.

Vi vil længere nede på siden fortælle lidt mere om den aktive- og passive metode, samt sæson/fredning af gedden. Derudover vil Thilde fra butikken også komme med hendes anbefalinger, når det kommer til det aktive geddefiskeri.

AKTIVT FISKERI EFTER GEDDER

Når man fisker aktivt efter gedder, går det oftest ud på at man spinne- eller fluefisker. Det gør man typisk med en stang der kan håndtere ligt tungere og større agn, samt med et geddeforfang. Efter geddeforfanget, som der beskytter linen mod geddens tænder, finder du oftest enten en wobler, jigs, jerkbaits, poppers, flue eller en spinner.

Når man benytter sig af aktivt fiskeri, bevæger du dig oftest rundt, hvilket betyder at du afdækker mere vand.

Vi har sammensat noget af det grej, som vi mener er super effektivt til det aktive fiskeri efter gedder.

Gunki Scunner

Thilde fra butikken har en særlig forkærlighed for geddefiskeriet og derudover så er hun stor fan af den aktive metode til geddefiskeriet.
Derfor har Thilde sat lidt ord på hendes erfaring med Gunki Scunner og hvordan hun opleveler fiskeriet med den.

"Gunki's Scunner svømmer så fint i vandet, uanset om man spinner hurtigt eller langsomt ind.
Den har en bred gang i vandet, over 30-40 cm.
Hvis man laver spin stop, vender den næsten 180 grader og kigger inviterende på gedden bagved.

Scunneren ligger høj i vandet, men der er mulighed for at sætte vægt på under hovedet - hvis man vil have den dybere ned."

Thilde Thordahl - Odense Jagt & Fritid

Vi har en stor predator afdeling i butikken, som du selvfølgelig også kan finde her på vores hjemmeside.

Klik på knappen herunder, eller find vores predator grej i menuen.

 

Se alt
predator udstyr

MEDEFISKERI EFTER GEDDER

En anden måde at fiske efter gedder på, er ved hjælp af en mere passiv metode såsom "dead bait" eller fiskeri med levende agn. Måden du fisker denne metode på, er ved hjælp af et geddeflåd, hvorefter du har monteret en line med kroge, lod, flådstop, floater sticks (kun "dead bait") og evt. perler.

På krogen påsætter du så enten en død fisk, eller en levende fisk - såsom en skalle. Derefter kaster du blot dit flåd ud og lader geddens lugtesans tage over.

Du finder herunder et udpluk af produkter, som vi anbefaler til det medefiskeriet efter gedder.

Værktøj til håndtering af gedden

Gedden har munden fyldt med skarpe tænder, derfor kan det for nogle være rart med en god tang.

Selvom gedden er en glubsk rovfisk, skal man stadig passe på og håndtere fisken korrekt. Derfor kan en afkrogningsmåtte være en god ide, så du beskytter gedden, så den har en chance for at overleve hvis du genudsætter gedden.

Se alt værktøj

Sæson og fredning af gedden

Sæsonen for geddefiskeri i Danmark strækker sig typisk fra forår til efterår, da gedden er mest aktiv og jagtlysten i denne periode. Det bedste tidspunkt at fiske efter gedder er normalt omkring maj til juni og igen fra september til november, når vandtemperaturen ligger mellem 8 og 15 grader. Om sommeren kan gedden være mere passiv og derfor sværere at fange.

I Danmark er der forskellige regler og begrænsninger, som lystfiskere skal overholde, når de fisker efter gedder.
Generelt er det tilladt at fiske efter gedder hele året rundt, men der er nogle perioder, hvor gedden er fredet.

Gedden er fredet i Danmark i perioden fra 15. marts til og med 30. april hvert år - dog i saltvand helt frem til 15. maj. I denne periode er det forbudt at fiske efter gedder.
Fredningsperioden er indført for at beskytte geddebestanden og sikre, at gedderne kan gyde og reproducere sig uden forstyrrelser.

Eller besøg os i vores butik

Vores 1400 m2 store butik i Odense SV har alt hvad du skal bruge hvad enten du går på jagt, fisker eller bare godt kan lide at være i og bruge naturen, men først og fremmest har vi tid til vores kunder – også selvom der ikke skal handles.

Så kig endelig forbi butikken – kaffen er varm 🙂

...og så ligger vi kun ét minut fra afkørsel 52.

Find butik