Beretta

Viser alle 7 resultater

Fabbrica d’Armi Pietro Beretta eller bare Beretta er en privatejet italiensk våbenproducent, der opererer i det meste af verden. Dens skydevåben bruges over hele verden til en række civile og taktiske formål. Sportsvåben tegner sig for tre fjerdedele af salget; Beretta er også kendt for at markedsføre beklædning og tilbehør.

Beretta er enormt og deres våben har udmærket sig i alle dele af sportsverdenen. I dag ejer Beretta mange andre kendte mærker som f.eks. Tikka, Sako, Benelli, Franchi og Steiner.

Beretta blev grundlagt i det 16. århundrede og er den ældste aktive producent af skydevåben i verden. I 1526 var dets indledende produkt arquebus-piber og ifølge kendte dokumenter udstyrede Beretta den venetianske flåde i slaget ved Lepanto i 1571. Beretta har siden da leveret våben til enhver større europæisk krig siden 1650.

Samtidigt er Beretta Verdens ældste Familieejede virksomhed. I dag ledes den af 15. generation i Beretta familien.

Beretta ligger, sammen med flere hundrede andre våbenproducenter, i Val Trompia, en norditaliensk floddal i provinsen Brescia, Lombardiet. Her er blevet udvundet til jernmalm siden det romerske imperiums tid og efter renæssancen blev det et center for fremstilling af våben. I midten af det 16. århundrede havde Val Trompia fyrre jernværker som fik leveret malm fra halvtreds miner og otte smelterier. Beretta ligger i byen Gardone, der ligger ved bredden af Mella-floden, midt i Val Trompia.

Beretta smedien var i drift fra omkring 1500, og den første dokumenterede transaktion er en kontrakt dateret 3. oktober 1526 for 185 arquebus piber, som Republikken Venedig skulle betale 296 dukater til Maestro di Canne (Pibe mester) Bartolomeo Beretta.  Det originale dokument er nu gemt i Archivio di Stato di Venezia i Venedig.

Ved slutningen af det 17. århundrede var Beretta blevet den næststørste våbenproducent i Gardone.

Viden om våbenproduktion blev videregivet i Beretta familien og i igennem den tid gilder (broderskaber eller foreninger) og det sikrede at viden ikke blev delt med de forkerte og altid blev i familien. Gilderne blev opløst af Napoleon da han erobrede den Venetianske republik i 1797.

Beretta har været ejet af den samme familie i næsten fem hundrede år og er stiftende medlem af Les Henokiens, en sammenslutning af familieejede og drevne virksomheder der har eksisteret i mere end 100 år.

Både under 1. Og 2. verdenskrig producerede Beretta en lang række militære våben. I 1918 blev Beretta Model 1918, en af de første maskinpistoler i verden, taget i anvendelse af den italienske hær. Beretta fremstillede rifler og pistoler til det italienske militær indtil våbenstilstanden mellem Italien og de allierede styrker i 1943.

Under Tysklands kontrol over det nordlige Italien kontrollerede tyskerne Beretta og fortsatte med at producere våben på fabrikken indtil den tyske overgivelse i Italien i 1945. I løbet af denne periode faldt kvaliteten af våben fra Beretta og eksemplarer fra de sidste år i 2. verdenskrig er betydeligt ringere end våben produceret både før og efter.

Efter Anden Verdenskrig var Beretta aktivt involveret i reparation af de amerikanske M1 Garands som USA forærede til Italien og i 1980 tog Beretta endnu et stort skridt da deres Beretta 92 blev valgt som pistol i den amerikaske hær.